BTW Verleggen?

Sinds mijn bedrijf gevestigd is Duitsland, hanteer ik een ander BTW tarief dan in Nederland (19% in plaats van 21% of 9%). Normalerwijze betekent dit, dat als je een product of dienst uit het buitenland afneemt, dat je deze BTW dan niet af kan schrijven. Nu hebben de Duitse Fritz Finanzambt en de Nederlandse Bert Belastingdienst samen een regeling gemaakt om dit proces wel mogelijk te maken: BTW verleggen.

Dit houdt in, dat ik een factuur stuur met 0% btw. De BTW die ik normaal gesproken zou berekenen – betaal en bereken ik niet, maar die wordt ‘verlegd’ naar Nederland. Bij het inboeken van mijn factuur, moet je/jullie/de boekhouding daar zelf nog de BTW bij optellen (en dit in de boekhouding verwerken).

Dit is handig omdat je zo de BTW wel kan afschrijven als kostenpost. En als je een bedrijf bent wat 0% btw berekend (onderwijsinstelling oid), je het BTW bedrag niet hoeft te betalen.

Het enige wat ik nodig heb is het officiƫle adres en BTW-nummer.
(Dit omdat de belastingdienst later nog kan controleren of de ontvanger van mijn factuur echt de BTW er bij op telt of niet)